You are currently viewing Как да изберем правилния номер обувки за прохождане?

Как да изберем правилния номер обувки за прохождане?

Освен от добрата марка и производител, а също така и естествените материи, използвани при изработката, удобството на едни обувки за прохождане зависи и от правилно избрания размер. Да изберем правилния им размер обаче може да се окаже не толкова лесна задача, колкото например, да купим детска количка (та дори и съвременните бебешки колички са си нещо като второ висше) или да селектираме най-качествените бодита и ританки. Последните обикновено са с приблизителни размери: 0-3, 6-9, 18-24 месеца и т.н…По-особен е въпросът с обувките за прохождане и техният размер и поради факта, че от тях зависят първите стъпки на вашето мъниче. Сами се досещате, че ако му стискат или са му леко широки, дискомфортът ще забави опорно-двигателното развитие и ще ви отдалечи от заветния момент на първите направени уверено стъпки.

    Важно е да отбележим и друго…Много майки смятат, че постъпват практично, като вземат малко по-голям размер обувки за прохождане, с което си гарантират, че  детето им може да ги носи и догодина. Да, обаче това е изключително грешен подход. По-големият номер не само че причинява неудобство на детето, но може да доведе до рани поради охлузванията.
Ето защо трябва да се научите как да нацелвате точния номер обувки за прохождане. Тактиката, която ние ще ви предложим, е повече от лесна, така че останете с нас и прочетете следващите редове.

Първото нещо, което трябва да направите, е да очертаете на лист хартия крачето на вашето дете. Вземете линийка и измерете най-дългото разстояние от така очертаното краче – тоест от върха на големия пръст до края на петата. Винаги измервайте в сантиметри, защото както ще видите после при търсене на конкретните обувки за прохождане, освен номера им, към тях има и информация за дължина в сантиметри. Имайте на предвид, че тази дължина не е дължината на ходилото на обувката, а на вътрешната стелка. Към получената от вас дължина на детското краче обаче е важно да се добавят още 12 мм. Те са за цел осигуряване на повече комфорт на детето, тоест на крачето да не му е много тясно.

    Търсете получената от вас дължина в сантиметри при дължините на отделните номера на обувките за прохождане, като обърнете и специално внимание и на друго. Някои марки предлагат и отделен размер S, M, L и т.н в зависимост от това дали моделът е подходящ за по-широко, или по-тясно стъпало.

    И последно, но не по важност – за по-сигурно, очертайте и двете крачета на детето. Нали знаете, че краката на човек, обикновено са с разлика (макар и минимална) в дължината? Ами същото е при бебетата, не само при възрастните. Ползвайте дължината на по-дългото ходило и намерете точните обувки за прохождане на своето дете!

Вашият коментар