You are currently viewing От първите обувки зависи развитието на краката и походката

От първите обувки зависи развитието на краката и походката

Важно е как мерите и избирате детски обувки – ще го правите няколко пъти годишно

Обувките са сред най-важните аксесоари за всеки човек, а първите обувки в живота са двойно по-важни, защото имат изключително голямо значение за развитието на детските крачета и за походката. Затова и техният избор е особено важен – те в никакъв случай не бива да са къси, тесни, да убиват, или запарват, нито пък да са прекалено големи и детето да се спъва с тях, докато върви.

Стъпалата растат много бързо в ранна възраст, а до края на пубертета номерът се увеличава драстично. Само че именно в детска възраст, по-точно около 7-ата или 8-ата година при много деца (според някои изследвания те достигат 70 процента) се появява т. нар. дюстабан – равно ходило, или плоскостъпие.

При някои то може да е вродено, макар че надлъжният свод на стъпалото – от пръстите до петите, е издигнат при повечето хора.

Този вид деформация се развива в първите 7 г. и ако детето в този период носи неудобни обувки, или пък не ходи правилно и криви крачетата си навън или навътре, може да се развие специфичното плоскостъпие.

За да се избегне болезнената ситуация и за да не се стига до носене на ортопедични стелки, специалистите препоръчват да се внимава с избора на обувки отрано.

Опитните майки знаят, че в първите 2-3 години номерът на крака се увеличава с около 2-3 размера на година, а в ранна училищна възраст се забавя до около 1-2 размера на година. Така или иначе, обувките за хлапето се купуват по няколко пъти годишно.

А крачетата на най-малките са пухкави, ходилото е защитено с подкожен слой мазнина и детето не усеща дискомфорт или болка, дори обувките му да са тесни. Именно тогава костите могат да се деформират.

Точният размер

За да го уцелите и да изберете правилно обувки, най-лесно е да вземете „отпечатък“.

Нека детето да стъпи върху картон и тогава очертайте крачето. Изрежете го по контура и с него отидете в магазина. Ако пък мъничето още не може да стъпва, измерете с конец разстоянието от палеца до петата, после наложете конеца върху линийка, отбележете сантиметрите, фиксирайте на картона и отново изрежете, за да имате точна мяра. Когато купувате, винаги вземайте с около половин сантиметър по-големи, за да не умаляват веднага.

Материята

Кожените обувки се препоръчват от всички педиатри. Търсете модели от естествена кожа и от дишащи материи, избягвайте изкуствените, макар да са по-евтини.

Формата

Бомбето трябва да е голямо, широко и кръгло, така че пръстите да не са прилепнали един към друг, за да може детето да ги движи.

Проверете дали глезенът и петата лягат стабилно в обувката – това е важно за правилното развитие на крака и на походката. А за да се избегне плоското стъпало, обувката трябва да е извита, а подметката – да се огъва лесно по средата и да не бъде прекалено тънка.

Ботушите и другите зимни обувки трябва да са свободни и малко по-големи, за да има място за плътни чорапи, а и за да държат топло.

Още полезни съвети

– Мерете обувки на детето във втората половина на деня, когато краката са се уголемили в резултат на прилива на кръв;

– Внимавайте детето да не носи дълго време тесни и заострени модели, каквито са например мокасините, стегнатите маратонки или балетните обувчици, за да не се притискат пръстите на крака;

– Посъветвайте се с ортопед дали е необходимо да вземете на детето анатомични стелки;

– Избягвайте да вземате обувки, които са били носени от друго дете. Може да обличате вашето хлапе с дрешки, носени преди това от друго, защото те лесно се дезинфекцират и перат, но с обувките бъдете непреклонни – в естествената кожа се завъждат специфични бактерии, които могат да предизвикат обриви на вашето бебе. 

Автор: Марина Атанасова

Вашият коментар