You are currently viewing 4 грешки при избора на обувки

4 грешки при избора на обувки

Как расте крачето на детето и как да вземете мярка

Всяко бебе се ражда с добре оформени крачета, които непрекъснато нарастват. За да не допуснем те да се деформират, е особено важно да знаем някои основни етапи на развитие, както и правила за избор на обувки.

Бебето има повече хрущяли. Това е кодирано от природата, с цел максимална протекция.
То може да падне и в резултат на това дори да не се насини, докато при подобно падане възрастният човек често стига до травматологията.

През първите няколко години от живота му, костната тъкан е в процес на формиране. Особено малките костици на стъпалото. Затова изборът на обувки е отговорен момент.
Проблемът е, че родителите не могат да разберат и трудно ще се ориентират дали има някакви нарушения в развитието на крачетата, докато детето достигне определена възраст. Защото те започват да личат около пубертета – проявяват се с дискомфорт, болки, лесна умора, които се дължат на стъпалата.
Затова е добре, още щом то навърши 5 години, родителите да се консултират с ортопед, който да провери дали детето стъпва правилно, как се е оформил сводът и разположението на пръстите. 


Как расте крачето

През първите 2 години след раждането, крачето на бебето нараства с 4 см.
В следващите две години – с по 1 сантиметър на година и така, докато то навърши 14 години.
В следващите 4 години, структурата на костите се изменя и процесът продължава до 18 г.

Етапи

До навършване на една година, размерът на детското краче нараства с 2,2 см.
С други думи  дължината  на стъпалото на 12-месечното бебе ще е  11,7 см.
По-нататък растежът се забавя и на 5 години ходилото е около 18,5 см.

Няма обаче строго фиксирани мерки. Процесът е индивидуален. При едно дете крачето ще порасне с 2 см., при друго – с 2,5 см. И това не е повод за тревоги.

Изборът на обувки обаче е трудна задача. Опитната майка го знае. И успехът в голяма степен зависи от съобразителността и от добрите ѝ реакции.
Това е така, защото детето не може да е от особена полза при избора, но обикновено иска да взема дейно участие.
То естествено няма критериите, които би трябвало да имат възрастните. Проблемът не е в капризите на малчугана, а в това, че той не може да прецени колко удобно ще може да ходи с новите си обувки.
Крачето още има твърде много мастна тъкат, много хрущяли и лесно се напъхва и в тесни и в неудобни обувки.
И детето може да ходи с неудобни обувки, без да осъзнава това.


Кои са най-честите грешки на родителите при избор на обувки за детето?

1. Питат детето „убива ли“.

Майката надява обувката на детето, кара го да стъпи и пита дали го стиска и убива. Грешка.
Детето ще отговори механично: „не“, дори да го сложите в дървени обувки (модел, който в Средновековието се е използва от инквизицията).
Защото малките децата още не разбират дали обувката им е точна или стиска. Крачето им е в процес на развитие, гъвкаво и пластично, а прагът на чувствителност – нисък.

2. Избор на модел с любим анимационен герой.

Ярките цветове и картинки привличат децата. И нищо чудно вашият син или дъщеря просто да излъжат, да кажат, че обувката им е точна, само и само, за да получат това, което харесват. В този случай детското мнение не бива да ви заблуждава.

3. Да наложите подметката на обувката върху босото краче
Това ще ви заблуди. Защото подметката може да е по-широка и по-дълга, отколкото пространството вътре в самата обувка.

4. Да купите от лятото зимен модел.
Случва се, особено ако майката е видяла модел, който много харесва. Това обаче е грешка. Няма как да знаете с каква скорост ще израсне крачето. И е много възможно след 2-3 месеца то да не може да обуе зимните обувки.

Правило, което повечето родители знаят: купувайте обувки с 1-2 номера по-големи, особено за зимата.
Дали са удобни няма да разберете като пъхнете два пръста в края зад стъпалото. Защото детето инстинктивно си свива пръстите и крачето се изтегля напред.

Трикове, които помагат


– Идеалният вариант е да премерите обувките вкъщи, на спокойствие и след това да отидете в магазина, за да ги купите без детето. Това обаче рядко може да се случи.

– Вземете картон и тънък маркер. Накарайте детето да стъпи и притиснете ходилото, докато очертаете контура. След това изрежете и пробвайте да напъхате шаблона в обувките, които сте избрали.

– Добре е да очертаете шаблона вечер, когато крачетата са по-отпуснати и уголемени. Още по-добре е това да стане след вечерната баня, за да сте още по-прецизни във взимането на точната мярка.

– В магазина извадете подложката на обувката и сравнете с вашия шаблон. Така ще се ориентирате не само за дължината, но и за широчината. Някои деца с по-широки ходила.

Автор: Мона Василева 

Вашият коментар